perjantai 17. helmikuuta 2017

Accran kirjoitukset Sana on aseista voimakkain

Paulo Coelho kirjoittaa mielenkiintoisesti mielenkiintoisista aiheista. Tällä kertaa liikutaan vuoden 1099 maisemissa Jerusalemissa. Ennen suurta taistelua väki on kokoontunut kuulemaan viisaan Koptin puheita.
Esipuheessaan kirjailija viittaa kirjoitusten alkuperään. En ole tutkinut mitään lähteitä aiheen pohjalta, mutta kuvittelen tarinan olevan tarinaa, ei historiallista totuutta.
Coelho kirjoittaa paljon arvoista, viisaudesta ja totuudesta. Niitä löytyy Koptin puheiden muodossa tästäkin kirjasta paljon. Tekstiä on jopa hieman vaikea lukea, koska se on niin filosofista. Sen lukee joutuisasti läpi, mutta sitä ei jaksa jäädä syvällisesti pohtimaan. Ehkä joku jaksaa jäädä?
Minua tekstissä häiritsee ajoittainen yhtäläisyys Raamatun tekstin kanssa, kun kokonaisuus on kuitenkin jotain muuta. Teksti on taitava punos, mutta hieman epäselväksi jää, minkä kaiken kirjailija punoo yhteen.


Alkutekstissä viitataan myös Apokryfikirjoihin, jotka ovat jääneet Raamatun tekstikokoelman ulkopuolelle. Oletko jo lukenut ne? Minä en, kyllä sellainen opus tuolta hyllystä löytyy, mutta vielä en ole saanut aikaiseksi siihen tarttua.


Coelholta olen aiemmin lukenut ainakin menestyskirjat Alkemistin ja Pyhiinvaelluksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti