keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Marraskuu

Merete Mazzarella on ansioitunut kirjailija ja esseisti, kriitikko ja kolumnisti sekä pohjoismaisen kirjallisuuden professori Helsingin yliopistossa. Hänen tuotantoonsa kannattaa tutustua.

Marraskuu on Mazzarellan toinen romaani. Romaani muodostuu neljästä kertomuksesta, joiden päähenkilöt pohtivat elämäänsä omissa elämänvaiheissaan. Lukija jää pohtimaan, kuinka kyseiset henkilöt liittyivät toisiinsa, vai liittyivätkö? Ainakin tarinoita yhdistää sama marraskuinen päivämäärä.

Itseäni ihastutti ja sen tunnelman helpoiten tavoitin, ensimmäinen kertomus, jossa elämänhallinnasta kirjoittava kolumnisti ikäänkuin esittää elämäänsä ulospäin. Eikö jokainen meistä ajoittain tee juuri niin? Somepäivityksineen ja kuulumisten kertomisen kautta esitämme elämästämme sellaista kuvaa, jota haluamme ja kenelle haluamme. Hieman kuin lapsuuden barbie-leikeissä; tää tekis nyt näin...

Ehkäpä kolme muuta tarinaa ovatkin hieman erikoisempia tapauksia, lukiessa jää miettimään voiko sellaista ollakaan? Mutta miksipä ei. Mitäpä sitä itse kaikesta maailman menosta tietääkään. Mutta ensimmäisen tarinan hykerryttävä tunne kantaa kirjan loppuun asti, vaikka lukiessa ihmetys kasvaakin. Tervetullutta vaihtelua kuitenkin kirja tarjoaa. Sen kaikkiin vivahteisiin ei pääse yhdellä kertaa edes käsiksi.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti