lauantai 7. lokakuuta 2017

Loistava ystäväni

Arvioinneissa paljon julkisuutta ja kehujakin saanut Elena Ferrante Napoli- sarjallaan ei saanut minua niin innostuneeksi kuin olisin toivonut. Ajattelin, että tässä voisi olla syvällisempääkin luettavaa noiden kevyempien romaanien lomaan. Ja toki näin olikin, paikoitellen jo hyvinkin raskasta!

Sarjan ensimmäinen osa aloittaa tarinan kahdesta ystävästä, Lilasta ja Elenasta. Miljöönä toimii sodanjälkeinen Napoli, jossa köyhyys ja väkivalta, kilpailu selviämisestä, luokkaerot, poliittiset taustat ja niiden aiheuttamat riidat, ovat noissa kortteleissa jokapäiväisiä. Tarina onkin varsinaista tyttöjen välistä ystävyyttä, sillä ajoittain ei ole selvää puhutaanko ystävistä vai vihamiehistä. Keskinäinen kateus ja erikoisetkin suhteet lähipiirien sisällä muodostavat sen kudelman, jossa tyttöjen tarina kasvaa ja kehittyy.

Loistava ystävä kertoo tyttöjen lapsuuden ja nuoruuden vuosista. Heidän tarinansa jatkuu aikuisuuteen seuraavissa osissa. Toinen osa, Uuden nimen tarina, on jo ilmestynyt suomeksi. 

Sarjaa kuvataan kansainväliseksi ilmiöksi, moderniksi mestariteokseksi, mitä se saattaakin olla, minä en vain löytänyt itseäni ihailemassa Napolin kujien ja katujen maailmaa. Niin miljöö, kuin ajankuvaus, jäivät vieraiksi, harmillista. Kokeile sinä toimisiko kohdallasi paremmin!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti