tiistai 14. maaliskuuta 2017

Eino

Kirjailija Matti Rönkä oli minulle uusi tuttavuus; en lue dekkareita, joten hänen kuuluisa Kärppä- sarjansa on minulle tuntematon.
 
Eino kiinnosti ikääntyneen, muistisairautta lähestyvän, sodankäyneen miehen tarinana. Ja sellaisena se oli hyvä. Ysikymppinen Eino on kokenut huimia nuoruusvuosinaan, rakentanut yrittäjän uraansa, räpiköinyt läpi perhe-elämän ja vanhuuden vaivojen nyt koittaessa, hieman raottaa menneisyyttään ja pehmeneekin pojanpojalle.
 
Käsittämätöntä on nykyaikana ajatella sitä maailmaa, jossa nuo sodankäyneet nuoret miehet elivät ja josta he kukin omilla keinoillaan selvisivät. Einon tarinassa on suuri mutka naapurimaan puolelle, ylimääräinen sellainen, jota varmaan monella muulla aikalaisella ei ollut, mutta ajankuva muutoin on koskettanut meidän jokaisen vanhempia tai isovanhempia. Odottamattomia valintoja, seurauksia, joita ei voi etukäteen tietää. Niistä on Einon tarina tehty. "Koskaan ei ole liian myöhäistä saada onnellinen vanhuus", kuten Eino toteaa. Elämänmittainen sovitus, ajatelkaapa sitä.
 
 
 

1 kommentti: